Kruideninspiratie

Recepten

  • Kruiden-voorjaarsoep; Voor goede weerstand.
    My Image
    My Image
    My Image

    Deze soep maakte ik onlangs samen met bevriende Meester-herboriste Sumiré Nukina, die een prachtig bord met vroege voorjaarskruiden meebracht. Aan de bouillon hebben we grote kliswortel en Astragaluswortel toegevoegd zodat de soep de weerstand ondersteunt en de darmflora versterkt.

    • Verzamel in het voorjaar uitlopende kruiden zoals brandnetel, venkel, weegbree, hondsdraf, paardebloem, duizendblad, engelwortelblad, look zonder look enz.
      Pluk van alles een klein beetje zodat je een hele verzameling verschillende soorten hebt (en de planten de kans krijgen verder te groeien).
      Snijd de hardere blaadjes in kleine stukjes, snijd de zachtere blaadjes in grove stukken.
    • Trek een bouillon van ui, wortel, bleekselderij, pastinaakwortel, knoflook, peperkorrels, stukje gemberwortel enz. Voeg daaraan Grote Kliswortel en Astragaluswortel toe.
      * Grote kliswortel/Arctium lappa bevat inuline, een belangrijke voedingsstof voor de darmflora en het is tevens een bloedreinigend kruid en het werkt vochtafdrijvend.
      *
      Astragaluswortel/Astragalus membranaceus is immuunversterkend en heeft adaptogene eigenschappen waardoor je beter bestand bent tegen stress.
      Beide (wortel)planten hebben een decoctum (afkooksel) nodig dus is een bouillon een prima bereidingsvorm. Laat de bouillon tenminste 20 min. trekken. Voeg eventueel een stukje kombu toe voor extra smaak.
    • Roerbak gemengde groenten (ui, courgette, champignon, wortel enz) voor enkele minuten in olijfolie en knoflook. Roerbak de fijngesneden hardere voorjaarskruiden mee (bv. weegbree, duizendblad).
    • Voeg de bouillon toe aan het geroerbakte groenten-kruiden-mengsel en laat 10 min. zachtjes trekken. Voeg dan de overige kruiden toe en laat nog 5 minuten trekken.
      Dit soepje heeft allerlei smaken door de verschillende kruiden die erin zitten. Eet smakelijk!

      Meer weten over groenten en kruiden die de darmflora ondersteunen? Zie cursus “Voedselovergevoeligheid en darmherstel”.
  • Kruidenzout met een twist

    Het is heel eenvoudig zelf kruidenzout te maken van verse of gedroogde kruiden.
    Zo gebruik je minder zout en je kunt eindeloos variëren met verschillende smaken en profiteren van een vleugje werking van gebruikte kruiden op de achtergrond. De werkwijze is als volgt:
    Neem 2 delen zout van goede kwaliteit (zeezout, Himalayazout, Keltisch zeezout enz.) en 1 deel kruiden. Gebruik verse kruiden als die voor handen zijn, maar het gaat ook heel goed met gedroogde kruiden. Knip de verse kruiden fijn, of vermaal ze in de keukenmachine/blender en voeg ze rechtstreek toe aan het zout.
    Harde delen zoals zaadjes kunnen van te voren even gekneusd worden met een vijzel of vermalen worden in een blender of keukenmachine. Ook kunnen daarmee gedroogde kruiden fijner gemaakt worden. Mogelijke combinaties:
    Karwijzaad – komijnzaad – knoflook snippers
    Pepermunt – peterselie – citroenrasp
    Kurkuma – koriander – Nigella-zaad

    My Image
    My Image
    My Image
    Hier twee speciale combinaties:

    * sesam - brandnetel-zeewier-zout.
    Dit zout heeft een heerlijk ziltige smaak met een nootachtig accent door het sesamzaad en het is lekker bij roomkaas, over een omelet of over een salade.
    Brandnetel is een van de meest voedzame kruiden en ook zeewier bevat veel mineralen waaronder jodium. Sesamzaad is rijk aan magnesium, calcium, ijzer, zink en fosfor en past qua smaak heel goed bij het zoutige wier en de mineralige brandnetel.
    In deze combinatie kan de hoeveelheid zout flink naar beneden tot 1⁄4 deel of nog minder (het zeewier heeft al een zoutige smaak).
    Gebruik 1⁄4 zout, 1⁄4 sesamzaad. 1⁄4 brandnetel (gedroogde toppen of gedroogd kruid), 1⁄4 gedroogd zeewier.
    Als zeewier kan gebruikt worden een keuze uit Kelp/Fucus vesiculosus, wakame/Undaria pinnatifida, rode dulse/Palmaria palmata of nori-blad (dit zijn Sushi-bladen, knip deze in kleine stukje).
    NB. Bij schildklierproblemen kan zeewier beter vermeden worden.
    Rooster het sesamzaad in een licht warme koekenpan tot het gaat kleuren en haal van het vuur.
    Vermaal het zeewier en de gedroogde brandneteltoppen tot kleine stukje in een keukenmachine, blender of kruidenmolen (vermaal niet helemaal tot poeder want dan mengt het minder goed met de andere bestanddelen). Eventueel kan het sesamzaad ook mee worden gemixt. Maar het mengsel wordt minder lang houdbaar als de zaadjes vermalen zijn omdat de oliën uit het sesamzaad gaan oxideren.
    Meng het brandnetel-zeewier-mengsel met het sesamzaad en voeg daar zout aan toe naar wens. Aan dit zeer mineralige kruidenzout kan nog een extra smaakje worden gegeven door andere kruiden toe te voegen zoals (keuze uit) rozemarijn, tijm, oregano, enz.
    * venkelzaad-vervaine-zout
    Dit zout heeft een zachte venkelsmaak met een frisse twist door de Vervaine en het is heerlijk bij vis. Gedroogde Vervaine kan heel makkelijk van de bladnerf “gerist” worden door de blaadjes te wrijven tussen de vingers. Kneus het samen met het venkelzaad in de vijzel en voeg toe aan het zout.
    De Warme en Droge kwaliteit van venkel zorgt ervoor dat vis, met zijn Koude en Vochtige kwaliteit, beter verteerbaar wordt.
    De smaak van een kruid geeft vaak een aanwijzing voor de Temperatuur van het kruid. Zo zijn scherpe kruiden vaak Warm/Heet, en bittere kruiden meestal Koel.
    Meer weten over de invloed van smaken op de kwaliteiten van kruiden? Zie verder bij de tweedaagse verdiepingscursus “Kruiden en Kwaliteiten”.
Het logo van Marilene Dols
Het logo van Marilene Dols

Holstraat 29
6231 AB Rothem-Meerssen
Telefoon : 06-30410067
E-mail : maridols@xs4all.nl

Lid NWP lidmaatschapsnummer P1753

Behandeling wordt vergoed door de meeste ziektekostenverzekeringen

Uw naam heb ik zeker nodig.
Uw emailadres heb ik zeker nodig.
Bedankt voor je bericht!×
Oeps! Er is iets verkeerd gegaan. Probeer het nog eens!×

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat wij u de beste ervaring op onze website bieden. Als u onze site blijft gebruiken, accepteert u ons cookiebeleid.